Saturday, November 19, 2011

[Tips] Cara penjagaan laptop/netbook @ pc dari segi hardware

01- Jangan letakkn laptop/netbook atas permukaan yg lembut sperti tilam,bantal,toto dan lain2..sebab airflow xdapat mengalir dgn baik & ini akan membuatkan laptop/netbook anda menjadi panas..2- Elakkan laptop/netbook @ pc anda menjadi panas..bagi laptop & netbook,sekiranya laptop @ netbook anda panas, gunakan cooling pad..dan utk desktop pc, pastikan tiada objek yg menutupi case desktop yg akan mengganggu pengaliran airflow..*laptop/netbook @ pc yg terlampau panas (overheat) boleh menyebabkan kerosakan pada motherboard,hard disk & component2 yg lain..


3- Bagi laptop/netbook,jangan meletakkn brg2 yg berat di atasnya dan apabila anda menyimpan laptop/netbook di dlm beg,pastikan beg tersebut tidak mampat @ penuh dgn brg2 yg lain sperti buku kerana ini boleh menyebabkan kerosakan skrin laptop/netbook anda..


4- Bagi mengelakkan kerosakan bateri laptop/netbook, cas bateri sehingga (cas ketika off) dan tanggalkan bateri pada laptop/netbook ketika anda ingin menggunakan laptop/netbook tersebut..gunakan bateri tersebut apabila terdesak @ bila perlu shj sperti brada di luar rumah @ sbagainya..


5- Jangan tumpahkan air di atas keyboard laptop/netbook kerana ini boleh mnyebabkan kerosakan pada motherboard..


6- Elakkan laptop/netbook @ pc anda daripada dimasuki semut..kerana ia boleh merosakkan component2 dlm laptop/netbook @ pc anda..


7- Sentiasa lap & bersihkan laptop/netbook @ pc anda bagi mengelakkan habuk tersumbat ke dalam kipas laptop,netbook @ pc..


0 comments:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Post a Comment